Stoomcursus – Gebarentaal voor ondernemers

Dove mensen hebben te maken met allerlei praktische uitdagingen en een dagje winkelen kan een behoorlijke uitdaging zijn! Wat als we de ondernemers van Nederland een paar woordjes gebarentaal konden leren? Hoe fijn zou dat zijn? 

ACHTERGROND

De winkelstraten van Nederland moeten opboksen tegen de praktische voordelen van online shoppen. Winkelen moet daarom steeds meer een fijne experience worden, en goede toegankelijkheid is hierin een onmisbare schakel. Reden voor MKB Nederland om samen met LVB de winkelervaring voor 1,5 miljoen doven en slechthorenden van Nederland een boost te geven. 

VRAAG

Hoe kunnen we een video produceren waarin de kijker wat gebarentaal leert die van pas komt tijdens een lekker dagje winkelen? Een video waarin de kijker spelenderwijs leert moet lekker weg kijken.

CREATIEF IDEE

Een stoomcursus gebarentaal voor ondernemers! We stuurden Tobias de Ronde (leraar gebarentaal en zelf doof) en Irma Sluis (gebarentolk en bekend van de corona-persco’s) samen op safari in de winkelstraten van Nederland. Irma in haar rol als tolk en Tobias als ervaringsdeskundige. Welke gebaren komen er spontaan op hun pad als ze met behulp van gebarentaal een mooie fles wijn willen kopen? Welke gebaren heb je nodig in een koffiezaak of lunchroom? En hoe ga je eigenlijk om met een doof iemand in je winkel?

Spontaan op zoek dus naar praktische gebaren en handvatten. Met ondernemers en voor ondernemers. De meest praktische gebaren uit de stoomcursus worden er uitgelicht, superduidelijk, in slow motion, en voorzien van heldere titels, zodat de kijker ze niet kan missen. En de winkelstraten van Nederland een stukje toegankelijker worden voor doven en slechthorenden!

  • 1 NOMINATIE BEST VIDEO 2021