Scoren met videomarketing? Check deze 5 editing-tips
Niet iedereen scoort met z’n video. Onderschat daarom toegevoegde waarde van de professional niet. Video-editor Jan Meij laat zien hoe je door techniek en vakmanschap je concurrenten laat verbleken.
Iedereen kan video’s maken. Natuurlijk. Maar toch… Niet iedereen scoort met z’n video. Onderschat dus vooral de toegevoegde waarde van de professional niet. Ervaren video-editor Jan Meij laat zien hoe je door editing, techniek en vakmanschap je videoconcurrenten (en alle goedwillende amateurs) laat verbleken.
Editing geeft je een voorsprong
Videomarketing blijft maar groeien. Door het gebruik van camera’s op je telefoon en gratis editing-software zijn de opties eindeloos en is videomarketing voor veel bedrijven dichterbij dan ooit. Zelf snel een videootje schieten en een beetje online editen. En klaar. Denken ze dan.
Maar de editing van online video heeft veel meer om handen dan veel mensen in eerste instantie denken. Een goede video begint natuurlijk met de juiste strategie, het juiste materiaal, een concept, de goede flow en overgangen. Maar de kunst als editor is om nét dat beetje extra te doen. Zodat jouw video eruit springt. Ik geef je daarom tips over hoe je een video onderscheidend kunt maken. Met voorbeelden uit eigen doos. Waarom? Om te voorkomen dat je zoiets als dit maakt. En verspreidt. Zonder gene.
Tip 1. Pak de aandacht van de kijker
We beginnen met de belangrijkste tip. Aandacht. Als de video niet bekeken wordt, hebben de rest van de onderstaande tips namelijk weinig zin.
De gemiddelde aandachtspanne van een volwassen kijker is ongeveer acht seconden (acht!). Met de groei in online video-aanbod, neemt dit naar verwachting alleen nog maar af. Zorg dus dat de kijker al na een paar seconden (bij LVB hanteren we de ‘3-seconden-regel’) blijft hangen en meer wil weten. Hoe je dat doet? Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een vraag of stelling met tekst in beeld. Of door te beginnen met een pakkende quote. Een traditionele tv-opening (lang en mooi intro) werkt in videomarketing echt niet.
Tip 2. Vergeet de kleurcorrectie niet
Over kleurcorrectie denken veel mensen die video’s (laten) maken vaak niet eens over na. ‘Als het er maar goed uitziet.’ Door op de juiste manier kleurcorrectie toe te passen, kun je versterken wat je wilt vertellen.
Om het simpel uit te leggen: wil je een warm gevoel overbrengen in je verhaal, denk dan aan het gebruik van warmere tonen. Wil je een serieuzere, zakelijke sfeer neerzetten, kies dan voor meer blauwtinten. Een sober verhaal heeft een meer verzadigde toon, voor een spetterend verhaal gebruik je ‘vettere’ kleuren. En vergeet vooral ook niet om met ‘zwart-wit’ te experimenteren.
Tip 3. Audio trekt je het verhaal in
Tevens een ondergeschoven kindje. Geluid. Gek eigenlijk, want tachtig procent van bijvoorbeeld een interview leunt op geluid. Goed geluid zorgt ervoor dat je in een verhaal getrokken wordt. Duidelijke stemmen, ondersteunende muziek, geluidseffecten, allemaal voegen ze toe aan een intensere belevenis en kunnen een video maken of breken. Zorg dus altijd dat de audio goed opgenomen is. Dit is zeker op drukke locaties vaak een uitdaging. Een geluidsman is dus zeker geen overbodige luxe.
Tevens is de juiste muziek enorm belangrijk. Net als de eerder genoemde kleurcorrectie pas je de muziek aan op het verhaal. Strookt dit niet, dan klopt je video gewoon niet. En zal hij ook geen succes hebben.
Tip 4. Gebruik design en animatie
De mogelijkheden van design en animatie zijn eindeloos. Animatie kan een merk meteen neerzetten in de juiste kleuren en vormgeving. Ook valt het gebruik van animatie vaak meer op dan een video zonder dynamische elementen. Design en animatie zorgt ervoor dat je snel informatie kan overbrengen en maakt een ingewikkeld verhaal overzichtelijk.
Tip 5. Hoge production value
Wil je een video met een hogere production value die boven de rest uitspringt? Dan zijn deze elementen, die allemaal hun eigen expertise vragen noodzakelijk. Het is dus zeker nu, in een wereld die overstroomt met video, belangrijker dan ooit om vakmensen te gebruiken.