Interne communicatie wordt… interne videomarketing
Interne communicatie is weer helemaal terug. Afgestoft kun je beter zeggen. En verbeterd. Waarbij video hét belangrijkste middel aan het worden is: interne videomarketing dus.
Interne communicatie is weer helemaal terug. Afgestoft kun je beter zeggen. En verbeterd. Waarbij video hét belangrijkste interne communicatiemiddel aan het worden is. En dat is volkomen logisch, aldus Patrick Severein.
Het vak interne communicatie leek tot voor kort wat ingedut. Onbelangrijk. Vergeten. Komt wel een keer. Gelukkig zien steeds meer bedrijven het belang van interne communicatie weer in Want huidige medewerkers zijn mondiger dan ooit. En verwachten/eisen dat ze een rol krijgen in het bedrijf. Vooral de millennials. Jonge, enthousiaste, ambitieuze mannen en vrouwen. Die een tikje eigenwijs zijn. En ambitieus. En dus belangrijk om ze, via interne communicatie, mee te krijgen.
De millennial wil geen memo van de directeur
Maar hoe communiceer je met deze doelgroep? Een millennial-collega zit echt niet meer te wachten op een blaadje. Of een memo van de directeur (andere generaties ook niet meer trouwens). Dat werkt niet. Maar hoe bereik je deze collega’s dan wel? Heel simpel. Door contentmarketingtechnieken te gebruiken. En nog specifieker: videomarketingtechnieken.
Interne communicatie wordt dus interne videomarketing. Snel. Online. Direct. Veel beeld. Veel emotie. Soms entertainment. Millennials zijn eigenwijs (weet ik uit ervaring, de helft van mijn team bestaat uit millennials…) en willen het liefst alles op hun eigen manier doen. Daarom is authenticiteit belangrijk. Daar leent video zich bij uitstek voor. Interne videomarketing is een onmisbaar onderdeel van je interne communicatie.
Uitlegvideo’s met zombies
Hoe je je dat dan? Interne boodschappen zo verpakken (in video) dat het werkt? Ja, heel saai, dat doe je door er over na te denken. Door een strategie te bedenken. En vervolgens je content te formatteren. Interne videoformats dus. Dat hoeft echt niet heel ingewikkeld te zijn. En dat mag ook best met een knipoog, zoals dit interne uitlegformat met zombies. Werk je bijvoorbeeld bij een accountantskantoor die de nieuwe kernwaarden wil uitleggen aan het personeel? Zet dan niet je HR-directeur voor een camera (met autocue…), maar maak het format ‘Mijn grootste blunder’ waarin collega’s open en eerlijk vertellen over hun grootste fout en hoe ze die voortaan denken te voorkomen.
En heb je een communicatiebureau, stuur dan niet iedere week een veel te lange e-mail met nieuwsberichtjes van de afgelopen week, maar zet iedere week een andere collega in als (vlog-)reporter om nieuws en gossip op te halen bij collega’s.
Nog een voorbeeld. Een producent van asfalt en straatstenen wil vooral het belang van veiligheid in de fabriek benadrukken. Dan ga je dus niet voor de zoveelste keer de regels rondsturen, maar maak je mini-documentaires met (oud)-collega’s die het slachtoffer waren van onveilig gedrag op de werkvloer.
En wat doen we met de moetjes?
En dan hoor ik interne-communicatiemanagers denken ‘Lekker makkelijk, maar zo werkt het natuurlijk niet altijd.’ Tuurlijk heb je te maken met moetjes. Ook bij interne videomarketing. Onderwerpen die directie per se wil melden. Daar ontkom je niet aan. Maar verpak die moetjes zo dat het relevant (en leuk!) wordt voor de interne doelgroep. Wil je als organisatie intern melden dat je je naam verbindt aan een goede doelen-project? Maak er een leuke sfeervideo van, met onderhuids de boodschap ‘wij verbinden ons aan een goed doel’. Of laat collega’s bijvoorbeeld vertellen waarom ze meedoen aan een actie. Dat werkt een stuk beter dan gewoon zenden.
De marketing van interne videomarketing
Leuk die video’s, maar het draait natuurlijk allemaal om het marketingstuk. Ja: goede video’s en formats maken. Maar ook ja: zorgen dat de video’s de doelgroep bereiken en dat er iets mee gebeurt. Nadenken over distributie dus (via app, via social?). En over de doelstellingen (awareness, gedragsverandering). Denken als een videomarketeer dus, bij een interne doelgroep misschien wel nog belangrijker dan bij een externe. Want je interne doelgroep is nog kritischer. En moet dus nog beter (effectief) bediend worden.