Een boek over formats: tien redenen waarom dat er moet komen
In de tv- en tijdschriftenwereld weten ze het al decennia: formats maken het verschil tussen succes en falen op de kijkers- en lezersmarkt. Contentmarketeers dachten een paar jaar lang met…
In de tv- en tijdschriftenwereld weten ze het al decennia: formats maken het verschil tussen succes en falen op de kijkers- en lezersmarkt. Contentmarketeers dachten een paar jaar lang met los zand-content weg te kunnen komen. Niet dus. Tijd voor Formats. Onze oppercreatief Aart Lensink schreef er een boek over. En geeft tien redenen waarom dat boek over Formats er moest komen. Je kunt hier het boek aanschaffen.
1. Er is geen boek over formats. Terwijl we leven in de age of content waar heel veel draait om formats. Er wordt met grote regelmaat geschreven over het succes van Nederlandse formats, maar zelden gestructureerd. Dit is een poging.
2. Nederland is een formatland. Dat wil zeggen: op tv-gebied. We staan in de wereldwijde top-5. Achter de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël. Daarmee dragen formats bij aan het succes van de Nederlandse creatieve industrie. Veel meer dan bijvoorbeeld de Nederlandse reclame-industrie (die overigens geen industrie is).
3. De term formats wordt meer en meer buiten tv-land gebruikt. Veel grote Nederlandse mediabedrijven waren sterk in magazines of kranten. Dat waren merken, maar zelden echte formats. Binnen die magazines en kranten had je wel rubrieken. Die rubrieken; dat zijn vaak de echte formats die online kunnen doorgroeien naar (hit)series.
4. De afgelopen vijf jaar is het vakgebied contentmarketing enorm snel gegroeid. Maar niet iedereen boekt successen. Grootste probleem: de meeste content van merken is los zand. Er zit geen stevig idee achter. Laat staan een format.
5. Wat campagnes zijn voor reclamemakers, zijn formats voor de contentbusiness. Over reclame zijn boeken vol geschreven, over formats niet. De wetenschap boeit het (vooralsnog) nauwelijks. Zonde. Het boekje is een begin, hoop ik, tot meer studie naar formats.
6. Marketeers rollen wereldwijd goede reclame-ideeën uit. Wat goed werkt in land A zal het vasst goed doen in land B. Met formats is dat niet anders. Goede formats reizen rond de wereld. Met contentmarketing-formats gebeurt dat straks ook. Be prepared. Er komt een handel in contentformats voor merken.
7. Formats doen in gewenste communicatie. Reclame is ongewenst (hoewel in enkele gevallen zéér entertainend). Merken doen er goed aan om na te denken over eigen contentformats, waar de klant op af komt.
8. Een goed idee is nog geen format. Dat weet u zonder dit boek wellicht ook wel. Maar het knutselen aan een idee tot het een format is; dat is een vak. Een vak dat te leren is. Daarom: dit boek.
9. We produceren met elkaar wereldwijd veel reclame, maar nog meer content. Teveel content, denkt u? Het wordt alleen maar meer. Met formats leer je jezelf als marketeer en als contentmaker beperken. Je produceert alleen content die écht relevant is en past bij je lezer/kijker. De contentberg gaat hopelijk iets minder hard groeien straks, dankzij formats. En de content die gemaakt wordt, is beter.
10. Formats worden belangrijker. Punt. Met de opmars van formats binnen contentmarketing wordt het duo ‘formatteren en programmeren’, afkomstig uit de tv-wereld, onderdeel van contentmarketing-beleid. Content is always on. Helemaal waar. Maar gebruikers zijn te conditioneren. Met formats en programmeertechnieken.