2021: Het kon wel eens fantastisch worden
Achterom kijken? Welnee. Nu even niet. We kijken vooruit. We durven weer te dromen over 2021. Het kon wel eens een wild jaar worden. Trefwoorden: Oasegroei. Roaring Twenties.
Elke zaterdag schrijft TU-hoogleraar Roland van der Vorst een fijne column in het FD, in de bijlage Futures, Bij zijn vooruitblik op 2021 staat boven zijn stukje van afgelopen zaterdag het woord ‘Oasegroei’. Mensen snakken weer naar contact, schrijft hij. We hebben iets moeten missen, wat we heel lang normaal vonden. Dat is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen.
Als we weer los mogen, gaan we ook echt los. Aldus Van der Vorst. De krachten die loskomen ná een crisis zijn ongekend, zo leert de geschiedenis ons. Je kunt naar economen luisteren (is ook vaak verstandig), maar meestal biedt de geschiedenis betere leerstof. De Roaring Twenties waren het levenslustige antwoord op de Spaanse Griep. Mensen hadden een vreselijk jaar gehad en gooiden, toen het eenmaal mocht, alle remmen los.
Van der Vorst gelooft er wel in, een enorme explosie van genotzucht, reislust en een diepe wens om elke dag een festival te bezoeken. Dus blikken we graag vooruit naar een jaar vol positiviteit. Terugblikken, daar hebben weinig mensen écht zin in. De mensen die ondanks alles toch een goed jaar hebben beleefd, mogen in stilte genieten. Degenen die keiharde gezondheids- of zakelijke klappen hebben gekregen, willen alleen maar horen dat het volgend jaar beter wordt.
Positief sentiment
Merkenbouwers aan klant- en bureauzijde kunnen een enorme bijdrage leveren aan een positief sentiment in het nieuwe jaar. Waar veel merken zich in 2020 van hun meest serieuze kant hebben laten zien, kunnen merken straks veel meer energie meegeven.
De rol van merken mogen we niet onderschatten. Merken maken deel uit van de populaire cultuur. Muziek, films, media dragen veel bij aan het sentiment, maar reclame beslist ook. Na eerdere crises wilden mensen maar één ding: weer genieten. De grote zorgen even aan de kant. Merken mogen dus weer veel opgewekter worden. Het maatschappelijk bewustzijn van merken is inmiddels een randvoorwaarde, geen onderscheidend vermogen. Be good hoort de basis te zijn van elk merk. Daarbovenop komt (weer) het plezier.
Wij zijn de influencers
We hebben als reclame- en contentmakers vaak meer invloed dan we denken. Niet alleen op het bijschaven van de merkvoorkeur of koopintentie van de producten en diensten waarvoor we werken. We dragen met elkaar ook bij aan de sfeer in de samenleving. Zijn wij zeurderig, dan helpt het niet. Zijn we vrolijk, dan pikken mensen daar toch iets van mee.
Conclusie: kijk door het crisisgevoel heen en bereid je als merk voor op een periode waarin mensen behoefte hebben aan positiviteit. En durf een beetje. Merken met lef worden beloond, altijd weer. Denk niet in één of twee procentjes groei. Realisme is mooi. Groot durven denken is nog mooier.
P.S.: vergeet niet stagiaires aan te nemen! Adopt an intern is een van de initiatieven die hopelijk leiden tot nieuwe kansen voor jonge talenten.