Google vindbaar maken
Oké, die kop is wat kort door de bocht. Maar toch: er was wat PR voor nodig om het boek van Google-medewerker Chade-Meng Tan in Nederland onder de aandacht te…
Oké, die kop is wat kort door de bocht. Maar toch: er was wat PR voor nodig om het boek van Google-medewerker Chade-Meng Tan in Nederland onder de aandacht te brengen. We mikten op de nieuwskaternen in plaats van de boekenrubrieken. Dat bleek goed te werken.
Van ‘zoeken’ naar ‘boeken’. Daar kwam het in het geval van Chade-Meng Tan op neer. Hij begon bij de zoekmachinegigant als programmeur en is nu, 12 jaar later, mindfulnessgoeroe. En in die hoedanigheid in dienst bij Google. Hoe dat kwam? Meng besteedde zijn 20 procent tijd voor persoonlijke ontwikkeling aan het opzetten van een interne cursus mindfulness en bleek daarmee de spijker op zijn kop te slaan. De cursus werd een doorslaand succes binnen Google, en het boek dat hij op basis daarvan schreef werd een bestseller in de Verenigde Staten. Het heet: Doorzoek jezelf; een onverwachte manier om succes en geluk te bereiken (en wereldvrede). Tegenwoordig reizen zakenlui en wereldleiders van heinde en verre af naar Silicon Valley om Meng te ontmoeten. Op zijn kaartje staat ‘Jolly good fellow (which nobody can’t deny)’. Dat is min of meer zijn functie binnen Google.
Dringen
Nu is dat boek dus vertaald naar het Nederlands, in opdracht van Uitgeverij Servire. Maar het is dringen op de Nederlandse markt en al helemaal op de krantenpagina’s. Vandaar dat we onze PR-activiteiten hebben geconcentreerd op het kleurrijke verhaal en minder op het boek. Waardoor de publiciteit dus niet beperkt bleef tot een hokje op een boekenpagina, maar zich uitstrekte over pagina’s in de nieuwskaternen van bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad en De Volkskrant.
Gerlinde ter Haar, PR & Social media adviseur bij LVB Networks